Wyniki badań dowodzą, że 75% wrzodów żołądka i 95% wrzodów dwunastnicy jest spowodowanych przez bakterię Helicobacter pylori. Do ich powstawania, czy utrzymywania się przyczyniają się również inne czynniki. Zaliczyć do nich można stres, ciągły pośpiech, używki, ale przede wszystkim nieodpowiednią dietę.

Ludzie borykający się z problemami wrzodowymi powinni przestrzegać określonych zasad żywieniowych bowiem właśnie wskazana dieta – lekkostrawna – wspomaga leczenie farmakologiczne i łagodzi nieprzyjemne objawy choroby (bóle brzucha, nudności, zgaga, wzdęcia, wymioty, zaparcia).

Z pewnością niełatwo jest zmienić nawyki żywieniowe, ale szczególnie w czasie zaostrzenia choroby, pacjenci są zmuszeni „nauczyć się jeść inaczej”.

Wrzodowcy powinni pamiętać o regularnych, spożywanych nie w pośpiechu posiłkach. Porcje powinny być nieobfite – zasada brzmi: „mniej a częściej”. Śniadanie powinno być solidne, ale nie za duże. Żołądka nie należy narażać na głód, ale nie wolno też go przepełniać – zalecana ilość posiłków w ciągu dnia to 4- 5, przy czym ostatni powinien być spożyty na godzinę przed snem, by nie narażać żołądka na głodowe bóle nocne. Warto także zachować regularność spożywanych dań.

Chorzy na wrzody powinni ograniczyć produkty oraz potrawy, które silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Są to m.in.: mocna herbata, kawa, napoje gazowane, esencjonalne buliony, rosoły, jak również: kwaśne owoce, pikantne przyprawy (pieprz, papryka, chili, musztarda, ketchup, ocet, sól), nierozcieńczone soki owocowe, warzywne czy produkty marynowane, wędzone. Przyprawy, które można dodać do przygotowywanej potrawy to min.: te łagodne:

wanilia, cynamon, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, kminek. Niewskazane, a nawet zabronione, są potrawy smażone, pieczone, pikantne, słone lub zbyt kwaśne , jak również produkty mechanicznie drażniące, te z dużą ilością błonnika (pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych), powinny zostać wykluczone z diety wrzodowca.

Ważne, by spożywane dania miały odpowiednią temperaturę, która nie może być nazbyt wysoka ani też niska – ma być neutralna.

Ponadto produkty powinny być poddane odpowiedniej obróbce tj. duszenie, gotowanie na parze lub w wodzie (bez uprzedniego obsmażania), pieczenie w folii.

Najlepszą opcją są przecierane zupy warzywne, które podobnie jak sosy, zagęszcza się zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki.

Szczególnie w fazie zaostrzenia choroby zaleca się rozdrabnianie produktów przed ich spożyciem np. zmielenie, przetarcie, zmiksowanie posiekanie, doprowadzenie do formy papki, żucie bowiem prowadzi do wydzielania soku żołądkowego.

Chorzy powinny wybierać produkty świeże, najwyższej jakości, dobrego sprawdzonego pochodzenia.

Nie wolno zapominać również o płynach. W ciągu dnia należy ich wypijać ok. 2,5 litrów.

Osoby chore nie powinny pić jednak do posiłku, najlepiej jeszcze wstrzymać się do godziny po nim.

Warto sięgnąć po słabą zieloną liściastą herbatę, kawę zbożową z mlekiem, herbatę z mlekiem, herbatki ziołowe (z rumianku i dziurawca) czy owocowe (np. z owoców leśnych) czy po prostu wodę niegazowaną.

Wskazane i zalecane jest również picie siemienia lnianego działającego, przede wszystkim osłonowo.

Dieta to tylko jeden z elementów kuracji leczniczych przy chorobie wrzodowej. Okazuje się ona jednak bardzo istotna. Jej przestrzeganie może silnie wesprzeć terapię farmakologiczną, a dodatkowo ustrzec chorego przed nawrotami przykrych dolegliwości.

 

Serwis www.nieuleczalni.pl zawiera bazę metod leczenia stworzoną na kształt „Wikipedii”, ponieważ chcemy aby metody były dodawane (a większość także i edytowana) przez wszystkie osoby interesujące się zdrowiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać
  • osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
  • opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.

Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Comment posting has been disabled on this doc.