Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to roślina, która pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Już od wieków stanowiła bazę w diecie lokalnych mieszkańców. Aztekowie sądzili, że jej nasiona wspierają utrzymanie prawidłowej kondycji fizycznej oraz psychicznej. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej jako składnika żywności.

Szałwia hiszpańska ma szerokie liście i niewielkie białe lub fioletowe kwiaty. Jest rośliną, która daje nasiona chia. Nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają niezwykłe wartości odżywcze i, co najważniejsze, właściwości zdrowotne.

Badanie opublikowane w lipcu 2007 roku w „Dzienniku Urzędowym Międzynarodowego Towarzystwa Badań Kwasów Tłuszczowych i Lipidów” potwierdza, że olej z nasion Chia może posiadać właściwości antynowotworowe, w przypadku, jeśli chodzi o tkankę gruczołową piersi.

Ponadto nasiona Chia, podobnie jak siemienia lnianego, działają wspomagająco przy chorobie wrzodowej. Ich spożywanie ma pozytywny wpływ na cały układ pokarmowy i pracę mózgu.

Nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają najwyższą zawartość kwasów omega-3 wśród roślin oraz olbrzymią zawartość witamin i minerałów, pełen zestaw białekoraz dużą ilość błonnika. Dzięki temu wszystkiemujest popularnie nazywana „superżywnością”. Jak wynika z badań opublikowanych w piśmie „Nutrition Research” nasiona Chia są najbogatszym roślinnym źródłem kwasu ALA – zawierają go o 16 proc. więcej niż uchodzące za jego skarbnicę siemię lniane.

Z szałwii hiszpańskiej można przygotować szybkie i łatwe w wykonaniu koktajle, które są dodatkowo smaczne. Nasiona Chia można również spożywać bez uprzedniej obróbki. Można je po prostu dodać do sałatki, surówek, sosów, deserów czy posypać nimi pieczywo.

Kolejną zaletą szałwii hiszpańskiej jest brakjakiegoś charakterystycznego smaku w przeciwieństwie do siemienia lnianego, z którym bardzo często jest porównywanaze względu na ich podobne właściwości.

Okazuje się jednak, że te nasiona o imponujących właściwościach mogą mieć także skutki uboczne, dlatego też przed włączeniem ich do swojej codziennej diety należy skonsultować się z lekarzem. Zalecane spożycie nasion to 1,5 łyżki stołowej dwa razy dziennie dla osób dorosłych. Dzieci poniżej 10 roku życia powinny nie przekraczać 1 łyżki dziennie. Nasiona Chia mają jeszcze jedną wadę (zwłaszcza w porównaniu do siemienia lnianego) – są one drogie (ok. 40 zł za 500 g.) w porównaniu z siemieniem (7 g za 10 zł).

Jednym z bardziej sławnych napoi z dodatkiem szałwii hiszpańskiej jest ożywiający i zdrowy koktajl Chia Fresca. Przygotowanie nie jest skomplikowane – potrzebujemy około 2 łyżeczki szałwii hiszpańskiej i 300 ml wody mineralnej niegazowanej. Następnie do napoju dodać odrobinę soku z limonki albo cytryny. Spożywając ten napój, z pewnością zauważymy same korzyści w postaci przypływu energii, poprawy ogólnego samopoczucia i zmniejszeniu objawów wrzodów żołądka.

Smaczny jest także koktajl z szałwii hiszpańskiej. 2 łyżki nasion należy zalać szklanką mleka, można dodać wiórki kokosowe i odstawić napój na noc, aby napęczniał. Kiedy konsystencja zrobi się gęsta, należy dodać truskawki, banany lub inne ulubione owoce. To wszystko zmiksować i pyszny, zdrowy koktajl jest gotowy.

Serwis www.nieuleczalni.pl zawiera bazę metod leczenia stworzoną na kształt „Wikipedii”, ponieważ chcemy aby metody były dodawane (a większość także i edytowana) przez wszystkie osoby interesujące się zdrowiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać
  • osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
  • opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.

Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Comment posting has been disabled on this doc.