Choroba Parkinsona opisywana jest w literaturze jako przewlekle postępujące zwyrodnienie układu nerwowego, a jej uciążliwe objawy dotyczą przede wszystkim układu ruchowego. Niestety, naukowcy nie zdołali do tej pory sprecyzować wszystkich możliwych przyczyn rozwoju tego schorzenia.

W związku z tym, leczenie choroby Parkinsona opiera się na zwalczaniu objawów poprzez leczenie farmakologiczne. Kluczowe jest również właściwe żywienie, którego roli nie należy pomijać.

Eksperyment sprzed kilku laty sugerował, że palenie tytoniu może minimalizować ryzyko zachorowania na tę chorobę. Naukowcy nie byli pewni jednak, czy efekt ten zawdzięcza się działaniu nikotyny, czy całkowicie innego związku. Nie potrafili również jednoznacznie stwierdzić, czy osoby borykające się z tą chorobą są mniej skłonni korzystać z tytoniu ze względu na zmiany w mózgu, pojawiające się we wczesnych etapach patogenezy.

Tymczasem naukowcy doszli do wniosku, że dobroczynne działanie niesie za sobą spożywanie warzyw, które zawierają niewielkie ilości nikotyny. Mowa tu o warzywach z rodziny psiankowatych (Solanaceae), czyli o papryce, pomidorach, ziemniakach, bakłażanie.

Specjaliści z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle z dr Susan Searles Nielsen na czele przebadali prawie 500 osób dotkniętych chorobą Parkinsona w stosunku do 644 zdrowych osób, z których utworzono grupę kontrolną. Badacze przy użyciu kwestionariuszy ocenili dotychczasową dietę pacjentów oraz ewentualne używki w postaci tytoniu, po które sięgano w trakcie całego życia.

Uprawdopodobniono, że konsumpcja warzyw jako takich nie zabezpieczała przed chorobą Parkinsona, natomiast spożywanie warzyw psiankowatych znacząco zmniejszało prawdopodobieństwo zachorowania. Rezultat ochronny występował głównie u kobiet i mężczyzn, którzy wcześniej nie stosowali tytoniu. Co istotne, najlepszy efekt przynosiło stosowanie papryki, charakteryzującej się największym stężeniem tej substancji.

Dlaczego jeszcze warto sięgać po paprykę? Papryka jest tania i na wyciągnięcie ręki właściwie przez cały rok. Jest rewelacyjna na surowo, jako uzupełnienie sałatek i surówek, również jako dodatek do potraw mięsnych, sosów, dań grillowanych i marynat. Jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości w procesach duszenia i pieczenia, nadając potrawom niepowtarzalny wygląd, aromat i smak.

Jakie walory odżywcze posiada papryka? To zależy od jej koloru.

Papryka czerwona dba o wzrok i skórę, a przy tym stanowi olbrzymie źródło beta-karotenu, ponieważ już 100 g papryki zaspokaja ok. 70% zapotrzebowania człowieka na tę substancję. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, jej spożywanie spowalnia proces powstawania zmarszczek. Papryka zawiera również rutynę nieodzowną w walce z kruchymi naczyniami krwionośnymi.

Papryka zielona jest bogata w kwas foliowy – jeden strączek pokrywa ok. 25% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Po paprykę w tej barwie powinny sięgać głównie kobiety planujące potomstwo, kobiety ciężarne, ale także wszyscy, którzy dbają o dobry nastrój oraz prawidłowe parametry krwi. Papryka zielona, analogicznie do pomidorów, jest znakomitym źródłem witaminy młodości i seksapilu (witaminy E).

Papryka żółta również wyposażona jest w witaminę E, ale nie jest to jej najmocniejszy atut. Jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksantyny, które posiadają zdolność likwidacji wolnych rodników w siatkówce oka, a zatem zapewniają dobre widzenie.

Uwzględnienie papryki w jadłospisie to bardzo mądra decyzja, która przyczyni się do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Profilaktyka wielu powszechnie występujących dolegliwości, w tym choroby Parkinsona, zaczyna się właśnie od tego co znajduje się na talerzu – warto zatem aby regularnie pojawiała się na nim papryka i inne pokrewne warzywa.

 

Serwis www.nieuleczalni.pl zawiera bazę metod leczenia stworzoną na kształt „Wikipedii”, ponieważ chcemy aby metody były dodawane (a większość także i edytowana) przez wszystkie osoby interesujące się zdrowiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać
  • osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
  • opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.

Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Comment posting has been disabled on this doc.