Coraz popularniejsze staje się badanie wpływu sposobu żywienia na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Świadomość ludzi staje się w tym obszarze większa. Coraz częściej potrafimy dojrzeć zależność między naszą dietą a schorzeniami, w tym niepłodnością.

Dr Regine Steegers-Theunissen z Erasmus University Medical Center w Rotterdamie przedstawił w lutym 2010 roku na łamach czasopisma „Fertility and Sterility” wyniki badań dotyczących wpływu diety na płodność przeprowadzonych w Holandii na 160 parach, u których stosowano techniki wspomaganego rozrodu in vitro lub ICSI. Dowodzą one, że nawet w przypadku stosowania technik wspomaganego rozrodu, dieta zdecydowanie zwiększa szanse na sukces.

Wyniki 12-letnich badań opublikowanych przez pismo „Eshre” potwierdzają powyższe założenia. Badania były przeprowadzone na grupie ponad 70 amerykańskich pielęgniarek. Skupiono się wówczas na wpływie diety na płodność kobiet. Okazało się, że bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu rodnego kobiety ma tlenek azotu powstający z L-argininy. Jest to związek, który rozszerza naczynia krwi i ułatwia jej przepływ. Ponadto L-arginina odpowiada za prawidłowy rozwój komórki jajowej i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu. L -arginina reguluje także wydzielanie śluzu w macicy, co ułatwia plemnikom dotarcie do niej, a tym samym – zapłodnienie. Oprócz tego, jak pokazują badania, L-arginina powoduje wzrost ilości komórek jajowych u kobiet o niskim poziomie gonadotropin (hormonów pobudzających działalność organów płciowych).

Badania opublikowane w książce „Fertility Diet”, także dowodzą, że ważną rolę w funkcjonowaniu układu rodnego kobiety ma tlenek azotu powstający z L-argininy, dzięki enzymowi syntazie tlenku azotu.

L-arginina to substancja, która w sposób naturalny występuje w organizmie człowieka. Jest ona aminokwasem endogennym, czyli takim, który jest wytwarzany w naszym organizmie z innych związków. Niestety zdolność syntezy argininy wraz z wiekiem człowieka maleje, stąd konieczna jest suplementacja.

Suplementacja argininy nie tylko poprawia płodność, ale także wspomaga profilaktykę i leczenie miażdżycy, cukrzycy oraz nadciśnienia i choroby wieńcowej.

Arginina zażywana jest także przez sportowców, ponieważ zauważyć można, że przyśpiesza regeneracje powysiłkową.

Suplementacja argininy to minimum 5 gramów dziennie. Obecne wyniki badań nie wykazują żadnej możliwości przedawkowania tego suplementu, dlatego możliwe jest spożycie dawki nawet 30 gramów. Niezalecane jest zażywanie argininy z innymi lekami.

Produktami zwiększającymi ilość argininy w organizmie są:

  • czerwone mięso,
  • drób,
  • nasiona i orzechy (głównie sezam, słonecznik, dynia, orzechy ziemne, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca oraz orzechy laskowe),
  • szpinak,
  • soczewica,
  • pełnoziarniste makarony i pieczywo,
  • soja,
  • owoce morza,
  • jaja.
Serwis www.nieuleczalni.pl zawiera bazę metod leczenia stworzoną na kształt „Wikipedii”, ponieważ chcemy aby metody były dodawane (a większość także i edytowana) przez wszystkie osoby interesujące się zdrowiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać
  • osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
  • opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.

Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Comment posting has been disabled on this doc.