Na dzień dzisiejszy na świecie,istnieje około 2 tysięcy różnych sposobów odżywiania, ale typowym staje się niedoborowo – nadmiarowe żywienie, w którym do organizmu dostaje się nie to co jest mu potrzebne. Najważniejsze bowiem jest nie to, co zjedliśmy, ale to co zostało przez organizm przyswojone. Rzecz w tym, że wskutek rozwoju ludzkości i cywilizacji zaczęto coraz bardziej dogadzać brzuchowi spożywając bardzo mocno przetworzoną żywność. Pełno ludzi z pełnymi brzuchami jednak nadal cierpią na niedożywienie. Braki składników odżywczych w pokarmie i niewłaściwy sposób żywienia doprowadza do zzakwaszenia organizmu, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy.

Czynniki wpływające na zakwaszenie organizmu:

  • alkohol i narkotyki
  • pożywienie pozbawione składników odżywczych
  • płytkie oddychanie
  • syntetyczne substancje słodzące
  • spożycie kofeiny
  • ekspozycja na szkodliwe chemikalia oraz promieniowanie
  • spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał)
  • syntetyczne barwniki i aromaty
  • stres
  • pokarmy przetworzone

 

Nasuwa się pytanie jak temu przeciwdziałać? Każdy słyszał już pewnie o diecie warzywnej która odkwasza organizm, przykładem tutaj może być dieta oczyszczająca owocowo- warzywna zalecana także przy wielu innych problemach zdrowotnych m.in. jest to dieta często praktykowana przy chorobach nowotworowych (rak płuc, rak piersi i wiele innych), podobne silnie lecznicze działanie przy chorobach nowotworowych ma dieta Gersona, ale poprzez eliminację białka zwierzęcego i ograniczenie węglowodanów wpływa także na odkwaszenie organizmu.

Przy prawidłowej diecie na zakwaszenie trzeba zwrócić głównie uwagę na węglowodany, których nadmiar nie jest wskazany.

Dobrym produktem który można polecić jest sok z młodego jęczmienia który odnawia równowagę kwasowo-zasadową. Jest dwa razy bardziej skuteczny niż szpinak, najbardziej całościowym, zasadotwórczym pokarmem. Zawiera całą gamę witamin, które aktywują enzymy pomagające w prewencji chorób i stanów patologicznych. Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny, krewnej witaminy B. Zawartość witaminy C w świeżej startej rzodkiewce spada w powietrzu o połowę już po 5 min. Tymczasem w młodym jęczmieniu witaminy i pozostałe aktywne składniki pozostają prawie nie naruszone. Bez enzymów dochodzi do zaburzenia wszystkich funkcji życiowych – trawienia, oddychania, poruszania się itd. Ekstrakt z młodego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów, a badania odkrywają kolejne. 45% jego masy tworzą doskonale trawione białka (w białej mące jest ich tylko 10% ) Sok roślinny jest bogaty w cud przyrody – chlorofil. Uzdrowiciele stosują go do odżywiania krwi, a w medycynie, poza swoim działaniem przeciwzapalnym i dezynfekcyjnym ceniony jest za właściwości dezodorujące. Używa się go do odświeżania oddechu i do płukania ust.

Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny, krewnej witaminy B. Zawartość witaminy C w świeżej startej rzodkiewce spada w powietrzu o połowę już po 5 min. Tymczasem w młodym jęczmieniu witaminy i pozostałe aktywne składniki pozostają prawie nie naruszone. Bez enzymów dochodzi do zaburzenia wszystkich funkcji życiowych – trawienia, oddychania, poruszania się itd. Ekstrakt z młodego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów, a badania odkrywają kolejne. 45% jego masy tworzą doskonale trawione białka (w białej mące jest ich tylko 10% ) Sok roślinny jest bogaty w cud przyrody – chlorofil. Uzdrowiciele stosują go do odżywiania krwi, a w medycynie, poza swoim działaniem przeciwzapalnym i dezynfekcyjnym ceniony jest za właściwości dezodorujące. Używa się go do odświeżania oddechu i do płukania ustnserwantów czy sztucznych barwników. Jest również przyjazny karmiącym mamom i kobietom w ciąży.

Skład i właściwości soku z liści młodego jęczmienia

1. Enzymy trawienne, które w tak dużym stężeniu występują jedynie w młodym jęczmieniu. Ich obecność jest szczególnie ważna ze względu na zbawienne właściwości oraz na fakt, iż obecna dieta jest uboga w enzymy co prowadzi do zaburzeń funkcji życiowych, rozwoju chorób cywilizacyjnych i szybkiego starzenia organizmu. Obecność enzymów w organizmie wpływa pozytywnie na:
•procesy przemiany materii,
•rozkład i usuwanie niestrawnych i toksycznych substancje znajdujących się w pożywieniu,
•ochronię skórę przed działaniem wolnych rodników,
•opóźnienie procesu starzenia komórek.

2. Przeciwutleniacz 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV)
•przeciwdziała tlenowym uszkodzeniom struktury lipidowej skóry przez promieniowanie UV, działa w przybliżeniu pięćset razy skuteczniej niż witamina E.
•wspiera zmierzoną w osoczu krwi aktywność tłumiącą arteriosklerozę – jest kilka razy skuteczniejszy niż witamina C.

3. Witaminy
•betakaroten,
•witamina A,
•witamina C,
•witamina E,
•witamina K,
•witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6),
•kwas foliowy.

4. Duże ilości ważnych składników mineralnych i mikroelementów, takich jak:
•magnez,
•wapń,
•fosfor,
•chrom,
•krzem,
•sód,
•bor,
•srebro,
•potas,
•miedź,
•mangan,
•cynk,
•żelazo.

5. Chlorofil
•ma silne działanie gojące i oczyszczające,
•likwiduje stany zapalne,
•reguluje pracę jelit,
•wzmacnia układ naczyniowy,
•podnosi odporność organizmu.

Wpływ soku z trawy jęczmiennej na zdrowie
•obniża ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne, stosowany jest także jako środek wspomagający naturalne leczenie nowotworów (raka płuc, raka piersi),
•zwalnia tempo starzenia organizmu, przez co dołączony do diety pozwala na dłużej zachować zdrowie i piękny wygląd,
•wzmacnia i regeneruje wątrobę, co z kolei wspiera leczenie innych chorób, np. skórnych,
•wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji,
•wzmacnia system odpornościowy,
•ze względu na liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające odgrywa znaczącą rolę w naturalnym leczeniu chorób autoimmunologicznych, chorób układu krążenia,
•posiada lecznicze działanie na zapalenia stawów i reumatyzm,
•jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą,
•przeciwdziała odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń, zapobiegając rozwojowi miażdżycy, przez co zalecany jest jako alternatywne i naturalne leczenie podwyższonego cholesterolu,
•ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1,
•jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi,
•reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom i innym problemom trawiennym,
•jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu i naturalnym leczeniu osteoporozy. To niebywałe, ale jeden mały shot z soku z młodych liści jęczmienia może zastąpić poranną kawę, popołudniowego batonika i wieczorny napój energetyczny. Daje „kopa” nie tylko na chwilę, ale na cały dzień! I nie zawiera cukru, kofeiny, słodzików, konserwantów czy sztucznych barwników.

 

Badania nad młodym jęczmieniem

Właściwości lecznicze młodego jęczmienia były znane już od tysięcy lat, ale szczegółowymi badaniami nad nim zajął się japoński uczony dr Yoshidale Hagiwara dopiero w II połowie XX w. Hagiwara całe swoje życie poświęcił intensywnej pracy, wskutek czego w wieku 38 lat przypominał wrak człowieka. Jego organizm był przemęczony, przepracowany i nie nadążał za szybkim trybem życia doktora. Odzyskał on zdrowie dopiero dzięki zastosowaniu medycyny alternatywnej, poddał się tradycyjnym chińskim metodom leczenia i sięgnął po naturalne leki w tym zioła. Po dojściu do siebie postanowił pomóc innym, którzy stracili wigor, życiową energię, którzy borykają się z chorobami. Rozpoczął wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi roślin i uznał, że trawa jęczmienna jest najbogatszym w składzie odżywczym produktem żywnościowym na świecie.

Skład i właściwości soku z liści młodego jęczmienia wchodzą Enzymy trawienne, które w tak dużym stężeniu występują jedynie w młodym jęczmieniu. Ich obecność jest szczególnie ważna ze względu na zbawienne właściwości oraz na fakt, iż obecna dieta jest uboga w enzymy co prowadzi do zaburzeń funkcji życiowych, rozwoju chorób cywilizacyjnych i szybkiego starzenia organizmu. Obecność enzymów w organizmie wpływa pozytywnie na:

Procesy przemiany materii, rozkład i usuwanie niestrawnych i toksycznych substancji znajdujących się w pożywieniu. Ochrania skórę przed działaniem wolnych rodników. Opóźnienia proces starzenia komórek dzięki obecności przeciwutleniacza 2″-O-glikozylisowiteksyna (GIV), przeciwdziała tlenowym uszkodzeniom struktury lipidowej skóry przez promieniowanie UV, działa w przybliżeniu pięćset razy skuteczniej niż witamina E. Wspiera zmierzoną w osoczu krwi aktywność tłumiącą arteriosklerozę – jest kilka razy skuteczniejszy niż witamina C.

Chlorofil który występuje w soku z młodego jęczmienia ma silne działanie gojące i oczyszczające, likwiduje stany zapalne występujące w organizmie, dlatego ważne jest wprowadzanie go do diety przy naturalnym leczeniu chorób skóry i stawów.

Reguluje pracę jelit i wzmacnia układ naczyniowy, co wpływa na zwiększenie się odporności organizmu.

Dodaj swoją historię leczenia lub znane przez Ciebie metody leczenia, na pewno będą one cenna dla innych użytkowników. Na serwisie możesz przykładowo podzielić się jak Twój organizm zareagował na wprowadzenie zielonych koktajlów bądź jak się czułeś po wprowadzeniu nowej diety.

 

 

 

 

 

Serwis www.nieuleczalni.pl zawiera bazę metod leczenia stworzoną na kształt „Wikipedii”, ponieważ chcemy aby metody były dodawane (a większość także i edytowana) przez wszystkie osoby interesujące się zdrowiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać

  • osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
  • opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.

Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Comment posting has been disabled on this doc.

Miejsce na twoją reklamę