Prawidłowe odżywianie i odpowiednia dieta są ważne dla naszego organizmu pod wieloma względami ale nie każdy wie, że mogą one mieć wpływ na objawy występujące w różnych schorzeniach. W przypadku łuszczycy produktami, które zmniejszają stan zapalny są m.in. surowe bądź lekko ugotowane owoce oraz warzywa czy kwasy omega 3 znajdujące się na przykład w rybach. Jednym z takich składników jest także kurkuma.
Kurkuma jest przyprawą używaną w Indiach już od ponad dwóch tysięcy lat i nazywana jest tam „świętym proszkiem”. Składnikiem czynnym kurkumy jest kurkumin, który posiada właściwości antybiotyczne, antywirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Badania pokazują, że spożycie kurkumy niwelowało objawy pacjentów chorych na Alzheimer’a, niszczyło bakterie a także poprawiało funkcjonowanie mózgu.
Badania potwierdzające pozytywny wpływ kurkumy na pacjentów z łuszczycą
Pacjentom, którzy posiadali zmiany łuszczycowe pokrywające co najmniej 6% ciała podawano tabletki zawierające 500 mg aktywnego czynnika kurkumy, czyli kurkuminu, trzy razy dziennie. Po czterech miesiącach u dwóch pacjentów uciążliwe objawy zmniejszyły się o ponad 80 %.
Podczas innego eksperymentu, przeprowadzonego na Uniwersytecie Kalifornijskim, jednej grupie pacjentów zalecono smarowanie zmian skórnych lekiem o nazwie Dovonex (zawiera pochodną witaminy D3) a drugiej grupie żelem z 1% kurkuminą. Po 2-6 tygodniach pacjenci z pierwszej grupy zaobserwowali, że ich objawy zmniejszyły się o ponad 90 %, natomiast pozostałe pięć pacjentów z tej samej grupy po 3-8 tygodniach miało mniej zmian skórnych o 50-85%.
Sposoby używania kurkumy w leczeniu łuszczycy:
- wprowadzenie kurkumy do codziennej diety
- zmieszanie jej z wodą, a następnie zaaplikowanie na zmienione chorobowo miejsca (trzeba uważać na ubrania i inne rzeczy znajdujące się w pobliżu ponieważ barwnik zawarty w kurkumie jest bardzo ciężki do zmycia)
- suplementacja w tabletkach
- dosypanie kurkumy do ciepłego mleka lub miodu
- połączenie spożywania kurkumy z imbirem, które razem mają pozytywny wpływ na zmiany łuszczycowe
Rekomendowana dawka suplementu w postaci proszku to 400-600 mg trzy razy dziennie (dawka dla osoby dorosłej).
Należy jednak uważać podczas suplementacji, ponieważ kurkuma spożywana w nadmiarze i przez długi czas może powodować biegunkę oraz wrzody. Może także reagować z innymi lekami oraz ziołami. Nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży lub karmiące piersią, a osoby chore na cukrzyce, kamienie żółciowe oraz inne schorzenia przed rozpoczęciem suplementacji powinny skonsultować się z lekarzem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać
- osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
- opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.
Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.
Miejsce na twoją reklamę
888 025 888
kontakt@nieuleczalni.pl
3
Discussion (0)
There are no comments for this doc yet.
Comment posting has been disabled on this doc.