Dieta odpowiednio zbilansowana i urozmaicona nie tylko pokrywa zapotrzebowanie organizmu we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale również zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. W pewnych sytuacjach, przede wszystkim przy niedoborach, zaleca się stosowanie suplementów, czyli produktów będących źródłem skoncentrowanych składników odżywczych czy innych substancji o działaniu fizjologicznym. W suplementach znajdziemy m.in.:
- witaminy,
- składniki mineralne,
- aminokwasy,
- błonnik,
- kwasy tłuszczowe,
- ekstrakty roślinne i ziołowe,
- probiotyki i prebiotyki.
Niedobory witamin, minerałów czy innych składników odżywczych mocno zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów. Osoby chorujące na raka sięgają po suplementy często po to, by lepiej radzić sobie ze stresem, wzmocnić odporność, poprawić stan zdrowia czy jakość życia.
Witamina D3 – jej niewielkie dawki są w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka około dwukrotnie, co wykazano w wielu próbach klinicznych. Ciało produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych; w ciągu 15 minut opalaniawytwarza się nawet 20 000 IU witaminy D3. Niestety w Polsce słońce świeci wystarczająco mocno zaledwie kilka miesięcy, stąd od jesieni do wiosny dobrze jest przyjmować suplementy w dawce 5000 IU dziennie.
Magnez – jest niezbędny do metabolizowania D3, dlatego skutkiem ubocznym uzupełniania witaminy słońca jest niedobór magnezu, który wtedy też należy przyjmować w dawce ok. 300mg magnezu dziennie.
K2 (menachinon) – nawet kilkukrotnie zmniejsza ryzyko różnych nowotworów. Znajdziemy ją w pokarmach pochodzenia zwierzęcego oraz w sfermentowanej żywności roślinnej. Najlepiej przyswajalna jest z tłuszczami. W Polsce trudno dostać odpowiednią formę tego suplementu; jest to kolejna substancja bez patentu, na której nie można zarobić. Można ją sprowadzić z zagranicy.
Witamina C – to znany przeciwutleniacz, czyli antyoksydant, który wychwytuje wolne rodniki krążące w organizmie. Bardzo ważna jest jej odpowiednia ilość w diecie. Przy wysokich stężeniach ma własności cytotoksyczne, powoduje powstanie wody utlenionej wewnątrz komórki nowotworowej.
Również witaminę E powinno się suplementować, ale tylko i wyłącznie w postaci miksu tokoferoli. Badania dr. J. L. Freudenheima pokazują, iż kobiety, które przyjmują minimalne wymagane ilości witaminy E, dwa razy rzadziej zapadają na raka piersi niż kobiety, u których obserwowano przyjmowanie mniejszych dawek tej witaminy. Spożycie mniej niż 7 mg dziennie wiązało się z 50 % wyższym ryzykiem zachorowania. Z kolei witamina B15, czyli sole kwasu pangamanowego, wykazuje poprawę naturalnej odporności.
Jeśli chodzi o minerały, to cynk odgrywa największą rolę w profilaktyce raka. Badania wykazały, że jego niedobory przyczyniają się do większej zachorowalności na nowotwory. Jeśli mamy silne braki, w naszym organizmie jest 1500 mg, a więc o 2500 mg za mało, gdyż zdrowy człowiek powinien mieć w organizmie ok. 4000 mg tego pierwiastka. Uzupełniać niedobory powinno się dość dużymi dawkami.
Z cynkiem powiązana jest miedź, bowiem duże dawki cynku szybko wypłukują miedź z organizmu, co może doprowadzić do poważnych powikłań. Suplementacja powinna obejmować oba pierwiastki, ale nie tego samego dnia.
Selen – wstrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Jednak niektóre z badań tego nie potwierdzają. Po prostu u niektórych pacjentówwyższe spożycie selenu zmniejszyło ryzyko zachorowania na raka, a u innych nie miało żadnego znaczenia. Naturalne źródło selenu to ryby, skorupiaki, orzechy brazylijskie, nasiona roślin strączkowych, drożdże oraz czosnek.
Jod – w krajach, gdzie zażywa się więcej tego pierwiastka, zapadalność na raka płuc czy prostaty jest od 3 do 5 razy niższa. Komórki prostaty oraz piersi, podobnie jak tarczyca, mają zdolność magazynowania jodu. Suplementacja w tym wypadku wydaję się być oczywista. W naszym kraju jod jest dostępny na receptę.
Kilku naukowców twierdzi, że krzem jest podstawą obrony organizmu przed nowotworami. Krzem znajdziemy w produktach zbożowych, mleku i jego przetworach, burakach, pietruszce, bananach, owocach morza. Długie stosowanie krzemu w postaci suplementumoże przyczynić się do wypłukania z organizmu witamin z grupy B.
Sprzężony kwas liponowy CLA (zwany kwasem rumenowym) – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, który hamuje procesy powstawania nowotworów. Występuje w tłuszczu mlecznym oraz w wołowinie.
Koenzym Q10 – bardzo silnie pobudza mitochondria, których uaktywnienie likwiduje guzy. Liczne badania wykazały działanie antynowotworowe koenzymu. Konieczne jest stosowanie dawek rzędu setek miligramów, aby osiągnąć efekt.
Karnityna – przedłuża życie oraz bardzo poprawia samopoczucie. Chorzy na raka mają znacznie obniżony jej poziom. Niestety nie ma właściwości likwidujących nowotwór.
Olej z wiesiołka lekarskiego – wpływa hamująco na rozwój nowotworów, czego dowiodły badania, w których aż dziesięciokrotnie został spowolniony rozwój guza. W polskich laboratoriach trudno zbadać jego poziom, gdyż brak u nas odpowiedniego sprzętu.
N-Acetyl-Cysteina (NAC) – bardzo wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed nowotworami, jak i pomaga w zwalczaniu już istniejących. Suplementacja bardzo mocno podnosi jego poziom w organizmie.
Glutamina – trzeci element glutationu, nasila apoptozę. Dawka to 5 gramów dziennie.
Kwercetyna – bioflawonoid o działaniu przeciwnowotworowym, który hamuje rozwój nowotworów m.in. piersi, jajników czy krwi. Bogate jej źródło to czerwona cebula i czosnek. Kwercetyna sprzedawana jako suplement dietypomaga w zwalczaniu stresu i zmęczenia.
Kwas fitowy IP6 – wykazuje aktywność antyoksydacyjną, działa silnie przeciwnowotworowo, chroni przed uszkodzeniami DNA i wspomaga jego naprawę. Przyjmowany w postaci suplementu może pogłębić istniejącą anemię.
Inozytol – silnie chroni przed nowotworami; szczególnie palacze powinni go przyjmować profilaktycznie ze względu na jego silny wpływ na raka płuc.
W badaniu prowadzonym przez dr A. M. Jimenez-Lara wykazano, iż retinoidy, a dokładnie kwas 9-cis-retinolowy, hamują apoptozę komórek raka piersi T47D stymulowaną przez etopozyd, kamptotecyne i doksorubicynę.
Kwestia suplementów diety jako środków pomocnych w zapobieganiu i zwalczaniu nowotworów jest tematem niejednokrotnie poruszanym przez naukowców. Do grupy publikacji zajmujących się tym zagadnieniem należy książka dr. R. L. Blaylocka „Naturalne strategie w walce z rakiem. Odżywianie w terapii nowotworowej”.
Należy jednak pamiętać, że Światowy Instytut Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) oraz Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research) zalecają ostrożność. Dietetyuk Irena Sajór z Zakładu Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie stwierdziła, iż w wielu randomizowanych badaniach wykazano, że stosowanie suplementów nie tylko nie chroni przed nowotworami złośliwymi, ale może być wręcz szkodliwe. Ponadto, dopóki nie zostanie ustalone, ile składników chory pobiera z żywności, nie sposób ocenić, czy istnieje potrzeba ich uzupełnienia. A nadmiar niektórych może spowodować przyspieszenie rozwoju nowotworu. Dlatego stosowanie jakichkolwiek suplementów w czasie leczenia i po jego zakończeniu powinno się konsultować z lekarzem i dietetykiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać
- osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
- opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.
Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.
Miejsce na twoją reklamę
Discussion (0)
There are no comments for this doc yet.
Comment posting has been disabled on this doc.