Tags: glutation, odporność

Parent: Pozostałe

Napisane przez () , dnia

 

Glutation a odporność

Na odporność naszego organizmu składa się wiele czynników. Nasza kondycja zdrowotna zależy między innymi od odpowiednio zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Często w celu podniesienia jej poziomu sięgamy po liczne farmaceutyki, jak się okazuje całkowicie niepotrzebnie. Nasz organizm jest tak skonstruowany aby zapewnić sobie przetrwanie, należy tylko odpowiednio o niego dbać. Naturalnym, bo wytwarzanym przez komórki naszego organizmu, wsparciem odporności jest glutation.

Czym jest glutation?

Glutation jest to niewielkie białko produkowane przez komórki naszego organizmu. Pełni ono niezwykle istotne funkcje, a mianowicie: bierze udział w detoksykacji oraz przeciwutlenianiu, jest zaangażowane w transport aminokwasów, produkcję koenzymów oraz recykling witamin E i C, ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego, zwiększa uwodnienie komórek oraz zasoby glikogenu mięśniowego. Do pozytywnych cech jego działania można również zaliczyć zwiększenie aktywności hormonu wzrostu, obniżenie stężenia kortyzolu w surowicy krwi, przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, wspomaganie odporności oraz złagodzenie objawów zmęczenia.

Glutation a odporność

Dzięki swoim właściwościom glutation znacznie wspomaga odporność . Jako główny przeciwutleniacz kontroluje prawidłowe funkcjonowanie innych antyoksydantów dostarczanych organizmowi z zewnątrz oraz wspólnie z nimi bierze udział w unieszkodliwianiu wolnych rodników przez co człowiek jest mniej narażony na takie choroby jak: choroby serca, nowotwory, cukrzyca, a także jest mniej podatny na sam proces starzenia. Glutation to swego rodzaju odżywka dla układu odpornościowego. Organizm, w którym to białko jest obecne w wysokim stężeniu, z łatwością zwalcza wszelkie zagrożenia gdyż jego obecność w komórkach układu immunologicznego jest odpowiedzialna za ich aktywność, napędza je. Liczne badania wykazały, że największe stężenie glutationu występuje w wątrobie, czyli w organie który jest odpowiedzialny za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jak się okazuje jego niskie stężenie upośledza prawidłowe funkcjonowanie wątroby co powoduje kumulację toksyn oraz niszczenie komórek Stąd wynika kolejna ważna funkcja tej proteiny jaką odgrywa we wspieraniu naszego zdrowia, a właściwie bierze udział w detoksykacji.

Glutation w zdrowiu i w chorobie

Glutation stanowi narzędzie do walki z wieloma zagrożeniami które czyhają na nasz organizm, wzmacnia układ odpornościowy oraz wspiera go w walce z infekcjami. Badania nad nim wykazały, że odpowiedni jego poziom w organizmie pomaga zwalczać takie choroby jak: choroby serca, udar mózgu, cukrzycę, podwyższony poziom cholesterolu, astmę, uzależnienia od tytoniu, choroby wątroby, AIDS i wiele innych powszechnie występujących chorób. Wysoki poziom glutationu ma również korzystny wpływ na organizm ludzi zdrowych przez zwiększanie zdolności unieszkodliwiania toksyn, zwalczanie czynników zakaźnych, komórek przedrakowych oraz kontrolowanie procesów starzenia. Dodatkowo jak każda proteina, wykazuje bardzo pozytywne działanie u osób aktywnych fizycznie. Wielu sportowców zauważyło że utrzymanie odpowiednio wysokiego stężenia glutationu w organizmie zapewnia im przewagę nad przeciwnikami poprzez: dostarczanie większej siły oraz wytrzymałości, skracanie czasu rekonwalescencji po urazach, ograniczenie bólu oraz zmęczenia mięśni, a także pobudzanie ich aktywności. Glutation, dzięki swoim licznym właściwościom oraz wyjątkowej roli w metabolizmie komórkowym znalazł liczne zastosowanie w: sporcie, leczeniu niepłodności, leczeniu zatruć metalami ciężkimi, terapii chorób neurodegeneracyjnych takich jak: choroba Parkinsona czy Alzheimera, terapii autyzmu , a także w leczeniu nadwagi.

Jak podnieść poziom glutationu?

Glutation jest naturalnie wytwarzany przez komórki organizmu, nie należy więc do białek przyswajalnych. Właśnie z tego powodu nie można go po prostu zjeść gdyż zostanie ono w całości wydalone z organizmu. Należy dostarczyć naszym komórkom materiałów budulcowych potrzebnych do wytworzenia glutationu, a do nich należą trzy aminokwasy: cysteina, glicyna oraz glutamina. Wiele produktów spożywczych zawiera je w sobie, a są to między innymi: awokado, surowe mięso zwierząt hodowlanych oraz ryb morskich, surowe jajka, surowe mleko krowie. Na rynku farmaceutycznym pokazał się również nowy produkt zwany Immunocal, jest to suplement diety zawierający w sobie cysteinę wyprodukowany z serwatki mlecznej, więc jest w 100% naturalny oraz bezpieczny.

 

Serwis www.nieuleczalni.pl zawiera bazę metod leczenia stworzoną na kształt „Wikipedii”, ponieważ chcemy aby metody były dodawane (a większość także i edytowana) przez wszystkie osoby interesujące się zdrowiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać

  • osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
  • opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.

Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Comment posting has been disabled on this doc.