Oliwa z oliwek utożsamiana jest z wyjątkowymi walorami zdrowotnymi – to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Wpływa korzystnie na organizm pod niemal wszystkimi względami. Zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy oraz zdrowych kwasów omega-3 i omega-6. Skutecznie oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia starzenie się komórek oraz doskonale działa na wzrost kości u dzieci. Ma właściwości przeciwzapalne, zapobiega chorobom serca i cukrzycy oraz wspiera w walce z chorobą Alzheimera. Lista jej cudownych właściwości w zasadzie się nie kończy.

Liczne badania potwierdzają lecznicze właściwości oliwy z oliwek. Naukowcy z Katalońskiego Instytutu Onkologii w Geronie i Uniwersytetu w Granadzie odkryli, że polifenole zawarte w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia wykazują działanie bioaktywne przeciwko liniom komórkowym nowotworu piersi. Z kolei w przeglądzie badań dotyczących oliwy z oliwek, opublikowanym w magazynie „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, naukowcy z Uniwersytetu Deakin w Wiktorii stwierdzili, że korzyści zdrowotne diety śródziemnomorskiej (która odznacza się niższym występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego i miażdżycy, jak również kilku rodzajów nowotworów) można przypisać spożywaniu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia przez populację śródziemnomorską.

Jak powszechne wiadomo, kraje śródziemnomorskie cechuje dosyć niski współczynnik zachorowalności na chorobę Alzheimera w porównaniu z pozostałymi państwami. Dotąd przypisywano to wysokiej kumulacji zdrowych jednonienasyconych tłuszczy zawartych w oliwie z oliwek, która jest znaczącym składnikiem diety śródziemnomorskiej.

Niemniej jednak aktualne badania dowodzą, że prawdziwym czynnikiem asekurującym może być oleokantal – naturalna substancja wchodząca w skład oliwy z oliwek. W głównej mierze jest ona odpowiedzialna za ochronę układu nerwowego przed pewnymi rodzajami uszkodzeń, które występują w przypadku choroby Alzheimera. Dodatkowo oleokantal likwiduje komórki nowotworowe.

Naukowcy wykazali, że związki występujące naturalnie w oliwie z oliwek blokują skutki destrukcyjnego działania białka beta-amyloidu, które przyczyniają się do spadku zdolności poznawczych powiązanych bezpośrednio z chorobą Alzheimera. Oleokantal hamuje toksyczne działanie białka prowadzące do zniszczenia komórek mózgu. Jest także naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który działa podobnie jak ibuprofen i może być pomocny w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera. Substancja ta ma ogromny potencjał i może być naprawdę skuteczna w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera.

Jak podaje dr Paul A.S. Breslin z Monell Science Center, w przypadku walki z chorobą Alzheimera przy pomocy przeciwciał i oleokantalucałościowe działanie anty-toksyczne i odpornościowe tego połączenia może skutkować pomyślnym uleczeniem tej nieuleczalnej choroby. Słuszność tej tezy jednakże potwierdzą dopiero badania kliniczne.

Zdaniem naukowców z Northwestern University Cognitive Neurology and Alzheimer Disease Center oraz z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii oleokantal zapobiega przyłączaniu się drobnych kropelek toksycznego beta-amyloidu, zwanych oligomerami, do synaps komórek nerwowych. Tym samym dusi w zarodku destrukcyjny proces prowadzący do ob­umierania komórek i w efekcie do wystąpienia choroby Alzheimera.

Za sprawą innego badania, zrealizowanego we Francji na dużej grupie pacjentów w podeszłym wieku, u osób spożywających najwięcej oliwy z oliwek zdiagnozowano obniżenie ryzyka powstania problemów poznawczych. Specjaliści nie mają wątpliwości. U pacjentów stosujących oliwę z oliwek do gotowania i sałatek ryzyko utraty pamięci wzrokowej i zdolności werbalnych w ciągu czterech lat było niższe o 17 procent niż u kuracjuszy, którzy nie wprowadzili jej do diety.

W nowym badaniu, niedawno opublikowanym w magazynie „Chemical Neuroscience” (American Chemical Society), naukowcy stwierdzili, że oleokantal pomaga usunąć nieprawidłowe białka powiązane z Alzheimer’em z mózgu. Dr Amal Kaddoumi i jej współpracownicy postanowili zbadać, czy oleokantal rzeczywiście pomaga obniżyć gromadzenie się w mózgu białka beta-amyloid, który – jak się uważa – jest sprawcą stojącym za niszczącymi mózg właściwościami Alzheimer’a. W swoim badaniu prześledzili wpływ oleokantalu w mózgu i kulturach komórkowych mózgu myszy laboratoryjnych (odmianie gryzoni hodowanych dla użycia w zastępstwie ludzi z chorobą Alzheimer’a). W każdym przypadku wykazano konsekwentny wzorzec działania zwiększający produkcję dwóch białek i kluczowych enzymów, które uważa się za kluczowe w pozbywaniu się beta-amyloid z mózgu.

Osoby stosujące dietę śródziemnomorską mogą wpłynąć na swoje zdrowie i złagodzić symptomy choroby Alzheimera. Dieta ta jest polecana zarówno przez dietetyków, jak i lekarzy. To dieta, dzięki której można nie tylko schudnąć, ale poprawić swój stan zdrowia. Mieszkańcy terenu Morza Śródziemnego, którzy spożywają na co dzień dużo oliwy z oliwek, stosunkowo rzadziej cierpią na nadciśnienie, miażdżycę oraz raka. Rzadziej popadają w nieuleczalną chorobę Alzheimera.

Tak więc, warto umieścić oliwę z oliwek na swojej codziennej liście zakupów. Najkorzystniej zastąpić nią po prostu inne oleje do smażenia i sałatek, a zwłaszcza olej kukurydziany i sojowy. Powinno się stosować oliwę z oliwek jak najmniej przetworzoną, z pierwszego tłoczenia (extra virgin). W niektórych krajach używa się jej do nasączania pieczywa, zamiennie zamiast masła. Oliwa z oliwek doskonale nadaje się do surówek i sałatek, można także pić ją na surowo. Zewnętrznie można ją także stosować na włosy połamane i wysuszone – z pewnością przyniesie pozytywne efekty.

Zaleca się ograniczenie ilości nasyconych zwierzęcych tłuszczów przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia oliwy. Zbyt wielka ilość tłuszczów zwierzęcych blokuje zdrowotne działanie oliwy z oliwek. Pamiętajmy też, aby oliwę przechowywać w ciemności -w szczelnie zamkniętej, ciemnej butelce. Jeśli na sklepowych półkach znajdziemy oliwę w jasnych butelkach najlepiej unikać takich produktów, ponieważ jej składniki ulegają niszczeniu pod wpływem światła. Zatem im ciemniejsza butelka, tym lepsza jakość oliwy.

Serwis www.nieuleczalni.pl zawiera bazę metod leczenia stworzoną na kształt „Wikipedii”, ponieważ chcemy aby metody były dodawane (a większość także i edytowana) przez wszystkie osoby interesujące się zdrowiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać

  • osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
  • opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.

Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Comment posting has been disabled on this doc.