Zdrowy organizm posiada ph zasadowe, które wynosi ok 7. Zakwaszenie organizmu to stan kiedy nasz organizm posiada ph niższe niż 7. Głównym powodem obniżającego się ph jest nieodpowiedni sposób odżywiania. Głównymi produktami mocno zakwaszającymi jest cukier i produkty go zawierające (napoje gazowane, słodycze) oraz białko zwierzęce, spożywane w postaci mięsa, wędlin, ryb, mleka, serów. Do produktów zakwaszających należy także alkohol, biała mąka pszenna, biały ryż, kawa, herbata, kakao. Zakwaszenie organizmu powstaje taże na skutek stresu i siedzącego trybu życia.
Objawami zakwaszenia jest:

  • osteoporoza
  • przesuszona skóra
  • przemęczenie i osłabienie organizmu
  • stany zapalne w organizmie
  • otyłość
  • wahania nastroju
  • bóle głowy
  • niestrawność
  • częste przeziębienia

Należy pamiętać, że długotrwałe zakwaszenie organizmu sprzyja rozwojowi poważnych chorób: nadciśnienia, cukrzycy, miażdżycy, osteoporozy, zwyrodnienia stawów, nadwagi, depresji, a nawet chorób nowotworowych.

Produkty, które zakwaszają organizm:

  • jaja
  • mięso (także ryby)
  • sery
  • produkty zbożowe
  • polerowany ryż
  • słodycze
  • tłuszcze
  • kawa, herbata, alkohol
Produkty, które odkwaszają organizm:
  • kasza gryczana i jaglana
  • surowe mleko i śmietana
  • warzywa
  • większość owoców
  • migdały
Dodatkowo do zakwaszenia przyczynia się:
  • brak aktywności fizycznej
  • stres
  • szybkie tempo życia
Na zakwaszenie organizmu cierpi około 80% Europejczyków.