Wielu z nas miało okazję przekonać się na własnej skórze, czym jest jęczmień. Jednak nie każdy wie, jakie są przyczyny powstania bolesnego, ropiejącego guzka. Jęczmień (łac. hordeolum) definiuje się jako ropne zapalenie jednego bądź kilku gruczołów łojowych (przyrzęskowych bądź tarczkowych) zlokalizowanych na krawędziach powieki. Objawia się on bolesnym, miejscowym obrzęknięciem powieki i powstaniem guzka wypełnionego ropną wydzieliną. Swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do jęczmiennego ziarenka. Wyróżnia się dwa rodzaje jęczmienia w zależności od jego umiejscowienia: – Jęczmień zewnętrzny (hordeolum externum), wywołany zapaleniem gruczołów łojowych/ rzęskowych Molla.Jęczmień wewnętrzny (hordeolum internum), którego przyczyną jest zapalenie gruczołów tarczkowych Meioba (formujący się we włóknistych tkankach znajdujących się w głębi powieki, tzw. tarczkach) Do objawów jęczmienia zalicza się m.in.: zaczerwienienie i obrzęk krawędzi powieki, ropna wydzielina sącząca się z powstałego guzka, światłowstręt i łzawienie oczu. Jęczmień powstaje najczęściej (w ok. 90 % przypadków) na skutek zakażenia gronkowcowego bądź innych drobnoustrojów chorobotwórczych. Uznaje się, że prawdopodobieństwo wystąpienia zapalenia zwiększają m.in.: pocieranie oczu brudnymi rękami, styczność z chemicznymi środkami drażniącymi, niedokładny demakijaż lub niewłaściwie dobrane kosmetyki (np. uczulające) oraz dym papierosowy. Ponadto jęczmień często towarzyszy osobom cierpiącym na cukrzycę czy zapalenie spojówek.