Tags: łuszczyca, selen

Parent: Łuszczyca

Napisane przez (Estera M.) , dnia

Łuszczyca to przewlekła, nawracająca choroba skóry, która charakteryzuje się występowaniem na ciele łuszczących się wykwitów. Zmiany mogą występować tylko w niektórych częściach ciała lub zająć całą powierzchnię skóry oraz stawy, co może prowadzić do kalectwa. Leczenie łuszczycy polega na podawaniu środków farmakologicznych lub stosowaniu fototerapii albo fototerazy.

W ciągu ostatnich kilku lat przeprowadzono wiele badań dotyczących znaczenia odpowiedniej diety w zwalczaniu łuszczycy. We wrześniu 2014 roku „Journal of the American Academy of Dermatology” przedstawił szczegółową analizę wszystkich doświadczeń badających związek pomiędzy jedzeniem a łuszczycą, z których jednoznacznie wynikało, że to, co ludzie spożywają, ma znaczenie w ograniczaniu objawów tej choroby. Niektóre testy wykazują, że osoby chore na łuszczycę posiadają niedobory selenu, co może przyczynić się do natężenia symptomów.

Selen to pierwiastek, który ma bardzo duży wpływ na nasz organizm, jednak zaliczany jest on do minerałów śladowych w aspekcie żywienia. W organizmie przeciętnego człowieka znajduje się około 3-30 mg. Selen korzystnie działa m.in. na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy, oczy czy redukcję stanów zapalnych, w tym łuszczycy.

Według badań przeprowadzonych przez Akademie Medyczną w Białymstoku poziom selenu we krwi ma wpływ na odczuwane przez pacjenta objawy tylko wtedy, kiedy choruje on na tę chorobę co najmniej trzy lata.

Suplementacja

Na rynku farmaceutycznym możemy znaleźć bardzo wiele preparatów i suplementów zawierających selen. Pacjenci chorujący na łuszczycę bardzo często wybierają też substancje ziołowe z tym składnikiem. Selen może występować w postaci L-selenometioniny lub w drożdżach piwnych i piekarskich. Z reguły lepiej wybierać ten w pierwszej formie, ponieważ jest lepiej przyswajalny, a w dodatku zawiera 3 % jonów selenu i 59 % metioniny.

Z kolei drożdże z zawartością selenu zawierają wiele związków selenowych (selenolipidy, selenki). Przykładowe suplementy z zawartością selenu to:

  • Vitalas,
  • Selen + Witamina E (Naturell),
  • Cerosel 50 (Biochefa),
  • Selenium Bonus,
  • Rutinoscorbin Plus.

Podczas suplementacji ważne jest, aby skontaktować się z lekarzem i poinformować go o wszystkich zażywanych lekach, ponieważ pierwiastek ten może wpływać na działanie innych medykamentów, takich jak leki rozrzedzające krew, barbiturany czy leki zmniejszające poziom cholesterolu. Na początku suplementacja selenu w tabletkach powinna wynosić 200 mcg dziennie. Po kilku tygodniach objawy łuszczycy powinny się zmniejszyć, jednak jeśli to nie nastąpi, można zwiększyć dawkę. Należy jednak pamiętać o tym, że górna granica suplementacji selenu wynosi 400 mcg dziennie, dlatego przed rozpoczęciem kuracji zalecana jest konsultacja z lekarzem pierwszego kontaktu lub dermatologiem.

Przy doborze odpowiednich preparatów z zawartością tego składnika najlepiej kierować się wyborem sprawdzonych aptek. Ponadto pacjenci powinni wyszukiwać suplementy z selenem, które w swoim składzie nie posiadają cukrów, soli czy skrobi. Nie powinny też zawierać konserwantów, produktów mlecznych i sztucznych barwników. Wówczas będziemy pewni, iż preparat jest w stu procentach naturalny, co za tym idzie skuteczny.

Wchłanianie selenu wspomagają witaminy A oraz E, natomiast witamina C lub cukry proste mogą utrudniać ten proces. Podczas przyjmowania tego składnika pomocny może okazać się także tran- zaleca się picie jednej łyżki dziennie. Jeśli nie jesteśmy przekonani do suplementów, źródło selenu znajduję się także w pożywieniu. Produkty spożywcze bogate w selen to m.in.:

  • orzechy (brazylijskie),
  • zboże,
  • ryby i owoce morskie,
  • pomidory,
  • drób i cielęcina,
  • wątroba,
  • czosnek i cebula,
  • nasiona słonecznika,
  • jabłka,
  • brązowy ryż.

Składniki te to doskonałe źródło selenu. Przykładowo, jedząc dwa brazylijskie orzechy dziennie, można wyraźnie zwiększyć poziom tego pierwiastka w organizmie.

Ponadto należy pamiętać, że żywność z dużą zawartością selenu poddana obróbce cieplnej- zwłaszcza pieczeniu i smażeniu- traci ten ważny składnik nawet do 40%. Z kolei najmniej strat przynosi gotowanie takich produktów. Dzienne spożycie selenu w diecie powinno wynosić 55 mcg.

Dzięki diecie bogatej w antyoksydant, jakim jest selen, nie tylko zmniejszymy objawy łuszczycy, trądziku, ale także wzmocnimy swój układ odpornościowy i krwionośny. Z tego względu warto włączyć ten niezbędny składnik do swojej diety.

Serwis www.nieuleczalni.pl zawiera bazę metod leczenia stworzoną na kształt „Wikipedii”, ponieważ chcemy aby metody były dodawane (a większość także i edytowana) przez wszystkie osoby interesujące się zdrowiem.
Dlatego też Nieuleczalni.pl jest przestrzenią dla zwykłych osób korzystających z różnych metod leczenia, ale także dla specjalistów, lekarzy i terapeutów.
W serwisie możesz przeczytać
  • osobiste historie użytkowników odnoszące się do ich reakcji i opinii na temat danego leczenia
  • opracowania łącznie z naukowymi wynikami badań pod którymi podpisują się najlepsi specjaliści z całego świata.

Poszukując konkretnych zagadnień skorzystaj z wyszukiwarki na stronie głównej, pomoże ona odnaleźć wszelkie treści o poszukiwanej przez Ciebie tematyce.
Jeżeli masz ochotę dodać swoją osobistą historię lub metodę leczenia jakiejś choroby, skorzystaj z przycisku „dodaj” który znajduje się także na stronie głównej serwisu.

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Comment posting has been disabled on this doc.